Cserkészek Beodrán

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség jelenlegi központjában, Beodrán tartották meg április 24-én a cserkészek védőszentjének, Szent György vértanúnak a napján a központi ünnepséget. Az egész napos találkozón Vajdaságból tizenegy cserkészcsapat vett részt. A délelőtt folyamán lebonyolított ügyességi versenyt követően a beodrai római katolikus templom udvarán új csapatalapítási és fogadalomtételi szertartásra került sor, majd a cserkészszövetség elnöke, Bővíz László beodrai plébános szentmisét mutatott be a vajdasági cserkészmozgalom elhunyt tagjai emlékére.

- Új fejezet kezdődik ma Beodra életében - emelte ki beszédében a szövetség elnöke, amikor felolvasta az 50. cserkészcsapat alapító okiratát. Mint mondta, Beodrát már az 1300-as években említik ugyan, de a tatár és török dúlások következtében elnéptelenedett a falu. Újratelepítése az örmény származású Karátsonyi Bogdán gróf nevéhez fűződik, aki 1781-ben megvásárolta a területet, majd az idetelepülő magyar és német híveknek iskolát létesített, 1796-ban pedig felépítette a falu első nádfödelű, vert falú templomát. Természetes tehát, hogy az új cserkészcsapat a falualapító gróf nevét tűzi zászlajára. A zászló készítésekor a beodrai szülők belehímezték Karátsonyi jelmondatát is, amelyet a kegyesség, becsület és kitartás fogalmakban határozott meg.

- Mit használ az embernek, ha az egész anyagi világot megnyeri, miközben hagyja magát sodortatni az élettel? Mi egy egészen más értékrendet képviselünk, mert ez a világ úgy, ahogy van, nem jó. A lelket, a testvéri, emberi közösséget nem pótolhatja az anyagi világ. A napokban ünnepeltük a Föld napját, akkor hangzott el, hogy amikor az ember kivágja az utolsó fát, kifogja az utolsó halat, lelövi az utolsó vadat, rádöbben, a pénzt nem lehet megenni. Ezért kell együtt küzdenünk mind az ellen, ami megosztja a világot - emelte ki a fiatalokhoz intézett prédikációjában a bánáti Beodra plébánosa, Bővíz László atya.

http://www.hetnap.co.yu/11.18/cikk17.html